Rum mixologicky

U mixologie rumu je velkou výhodou šíře řady úžasných produktů. Je přímo skvělé, že každý rum je charakteristický a nezaměnitelný. To nám otvírá možnost zkoušet jednotlivé drinky s rumy z naprosto odlišných destinací a objevovat výjimečnosti, které použití konkrétního rumu přináší konkrétnímu koktejlu

Gastronomie - Rum sudy

 

 

 

 

Velmi často se bohužel „seká“ drink za drinkem z „housové“ značky, aniž by se barman pozastavil nad tím, že třeba Rum Sour je nesrovnatelně lepší z tmavého stařeného rumu těžšího charakteru. Ale to všechno přijde a věřím, že i hosté budou stále více a častěji právě takové požadavky sami diktovat. A barmani, kteří ještě nechápou, v čem naše práce spočívá, buď pochopí, anebo odejdou. Doufejme, že daleko od gastronomie.

Zamyslete se nad tím, jaké rumy ve svém baru používáte a zda máte koktejly postaveny na konkrétních a nejvhodnějších rumech. Zkuste poskládat tři běžně známé koktejly a přiřadit ke každému z nich jiný rum. Věřte, že to má své opodstatnění. Tak já začnu.

Cuba Libre mám rád z voňavého rumu, samozřejmě z kubánského, proto použiji například Havana Club Añejo. Tahle kombinace mi doopravdy sedí. Dále připravím Rum Old Fashioned, dost dobře by mohl chutnat třeba z 8letého Bacardi, ten charakter rumu by odpovídal. A co třeba původní Mai Tai? Tady bych neváhal sáhnout po nějakém těžším typu rumu z Jamajky, dejme tomu Appleton.

 

Gastronomie - Sugar cane

 

Tímto pochopitelně nemám na mysli, že by každý drink na menu vašeho baru nutně musel být připravený z jiné značky rumu. Jen bych byl rád, kdyby barmani více přemýšleli o všech ingrediencích tak nějak důkladněji. Třeba u zmíněných rumů to má zcela zásadní vliv na výslednou chuť drinku.

Jak se můžete přesvědčit, jestli to opravdu funguje? Jednoduše! Je vynikající, že barman nepotřebuje pro testování na lidech žádné povolení. Tak toho využijte. Předložte své nápady stálým hostům, namíchejte jim stejný koktejl z různých rumů a počkejte si na jejich reakce. Přinejmenším zjistíte, jak důležité je za barem přemýšlet! Přeji příjemné zážitky při vašich cestách za rumovým poznáním!

Ano, máme...

Jak asi široký sortiment rumů byste měli mít? V základní nabídce rozhodně nesmějí chybět rumy z tradičních destinací – z Kuby, Barbadosu, Jamajky, Dominikánské republiky, Martiniku, Portorika či Haiti. Dále by vaše portfolio mělo zahrnovat pár specialit ze zajímavých regionů, například z Guatemaly nebo Panamy. A nakonec jednu dvě značky z oblastí pro rum nezvyklých, třeba z Mexika, Austrálie nebo i z České republiky. To spíše jen tak pro zpestření. Zásadní ale je, aby barmani znali alespoň základní informace o každém produktu a měli přehled o jeho charakteru a chuti!

 

 

 

 

Autor: Aleš Půta



Související články

Rumová oáza Karibiku

Rumové dějiny

Rumová lahůdka z Guadeloupe

Závislost na rumu

Bouřlivý Dark’n Stormy



Zpět