Whisk(e)y

Whisky napříč kontinenty

Whisky napříč kontinenty

O podíl trhu s whisk(e)y už nějaký ten čas kromě tradičních výrobců usilují i značky jiné než skotské, irské či americké provenience. Některé se prosazují výhradně na domácích trzích, jiné už dávno překročily hranice regionu a vydaly se na více či méně úspěšnou cestu světem…více

Tajemný proces zrání

Tajemný proces zrání

Whisky zraje v sudech po mnoho let. Co však ovlivňuje výslednou chuť na konci zrání? Proč je whisky z každé palírny jiná? Odborníci se snaží najít příčiny rozdílných chutí mezi jednotlivými produkty, snaží se objevit a popsat vliv aromatických látek, které jsou vyluhovány ze dřeva sudu, jako jsou např. vanilin, laktony, třísloviny a jiné. První a nejdůležitější složkou procesu zrání je však dřevěný sud…více

Whisk(e)y teče proudem

Whisk(e)y teče proudem

Do historie se nejednou zapsala jako nápoj drsných mužů na divokém západě, gentlemanů vyšších kruhů, válečných vůdců a později i rockových hvězd či filmových idolů. Láká i současnou pánskou klientelu, jíž nabízí bezpočet značek. Za barem ale nemůžete mít všechno. Vybírat je třeba s rozvahou…více

Vědec, umělec a manažer

Frederick Booker Noe III.

Na sklonku října do Prahy po dlouhých 13 letech zavítal prapravnuk Jima Beama Frederick Booker Noe III., přáteli přezdívaný Fred. Důvod jeho návštěvy – představení kompletní řady bourbonu včetně novinky Cherry Bourbon – je jasným důkazem toho, že hlavní palírník musí obsáhnut i marketing a vzdělávání…více

Whisky: Próza výroby a poezie rozdílů

Whisky sudy

Princip výroby whisky je celkem jednoduchý: Ječmen se namočí a nechá klíčit; při klíčení se aktivuje enzym diastáza, který iniciuje přeměnu škrobů na jednoduché, ve vodě rozpustné cukry. Při určité délce klíčku se klíčení zastaví teplem, pomele na mlýnku a ve rmutovací kádi kombinuje s horkou vodou. Výsledkem je sladký „wort“, který se v kvasicí nádrži infikuje kvasnými kmeny, jež cukr rozloží na osmiprocentní alkohol a kysličník uhličitý, zbytek tvoří voda a pevné zbytky obilí…více

Rašelina

Rašelina

„Brrr!“ Obličeje několika návštěvníků se kroutí do neestetického šklebu a naopak, ve tvářích jiných se rozprostírá blažený úsměv. Probíhá jedna z pravidelných ochutnávek skotské whisky, a třebaže se to zdá neuvěřitelné, všichni hosté právě ochutnali stejný vzorek whisky z ostrova Islay…více

Whisky, to je moje gusto

Whisky..

Pokud bychom měli hledat nějaký nápoj, který kinematografii provází už od jejich prvních nesmělých krůčků, byla by to určitě whisky. A zejména ta skotská, i když v pozdějších letech došlo i na bourbon. …více

Terminologie whisky

Sud

Whisky Destilátu se po staletí také říká „voda života“, název, pro který se v latině používá výraz „aqua vitae“. …více

Co se sudem?

Barrel

Americký Bourbon smí zrát výhradně v nových sudech z bílého dubu, což v praxi znamená, že destilovnám každým rokem zůstávají tisíce a tisíce prázdných sudů, které dle zákona nemohou být pro Bourbon znovu použity. A tak destilovny přicházejí s celou řadou šikovných nápadů, jak se sudů zbavit a ještě na tom vydělat…více

THE GLENLIVET

THE GLENLIVET

The Glenlivet Single Malt Scotch whisky je výhradně z ječného sladu a původem z jediného lihovaru. Značku přivedl na svět jako vůbec první legální lihovinu ve Skotsku George Smith; její slogan The single malt that started it all (Sladová whisky, kterou to všechno začalo) nepřehání …více



| 1 | 2 | 3 | další >>