Ovocné destiláty

Slivovice v baru 21. století

Švestka

Slivovice, námět tohoto článku, ve mně osobně vyvolává jistý rozpor. Na jedné straně bych měl být šťastný, že mohu psát o našem velmi tradičním, čistě domácím produktu. Dokonce se domnívám, že slivovici lze označit za národní nápoj, speciálně v České republice. Na druhé straně ale nejsem zcela přesvědčený o tom, že by slivovice dokázala zvítězit v anketě o nejoblíbenější destilát barového průmyslu. Předpokládám, že mnoho barmanů se mnou bude souhlasit. …více

PISCO – kulturní dědictví Peru, teplo peruánského slunce

PISCO – kulturní dědictví Peru

Exotické Peru je ve většině případech vnímáno jako symbol staré kultury, paměť dávné země Inků, která podlehla dobyvatelskému úsilí španělských kolonistů. Je to místo, kde se střetává starodávný kult hor s kultem boha Slunce. Ztracené město Inků a Pupek světa, neboli Machu Picchu a Cuzco, jsou cílem nekonečné řady turistů, jež se nechávají unášet geniem loci těchto míst…více

Ovocné destiláty pro začátečníky

Ovocné destiláty pro začáteční

Na úvod jedna smutná zpráva: loňská úroda ovoce byla nejhorší za posledních 15 let. Svůj dopad to bude mít i na ovocné pálenky. Také v jejich případě totiž platí, že kvalitní surovina je alfou a omegou výsledného produktu. Vraťme se ale na začátek k samotnému vysvětlení pojmů…více

CO JE TO GRAPPA? CO JE TO VINNÁ MATOLINA? MŮŽE SE ŘÍKAT GRAPPA Z HRUŠEK, GRAPPA ZE ŠVESTEK?

Bevande & Bertagnolli

Každý z vás určitě zaslechl pojem grappa, někteří jste měli tu možnost i ochutnat grappu. Ale většina z nás stále ještě tápe ve správném definování tohoto destilátu…více

Calvados: Třetí báze galského kohouta

Calvados

Francie přispěla do genetické banky světové mixologie předlouhou řadou významných modifikátorů (jmenujme namátkou suché vermuty Lillet či Noilly Prat, likéry Bénédictine, Cointreau či Chartreuse nebo řadu nealkoholických likérů-sirupů Monin), ale jen třemi skutečně významnými bázemi míšených nápojů: koňakem, jeho bratrancem armaňakem a po léta shovívavě ignorovaným calvadosem – a to přesto, že tahle země má kohouta (byť galského, leč přece), ten atribut barů a barmanů, za svůj symbol.…více

Grappa: Popelka hvězdou vrcholné gastronomie

Ve čtvrtek 4. prosince 2003 předal prezident Italské republiky Giannole a Benitovi Noninovým Leonardovu cenu kvality. Stalo se tak s přesností na tři dny právě třicet let poté, co dvojice uskutečnila zásadní technologický převrat ve výrobě destilátu, o němž Dave Broom kdysi napsal:…více

Válečný calvados

Jablečná pálenka calvados pochází ze severozápadního kouta Francie, přesněji z pobřeží Normandie, nedaleko od místa, kde se před 61 lety vylodili Spojenci.…více

Slivovice

Tak jako je italským národním destilátem grappa, kubánským rum a francouzským cognac, podařilo se českým (resp. moravským) destilatérům vejít do světového povědomí slivovicí – destilátem ze švestek. …více

Méně je více: SLIVOVICE

Se slivovicí v koktejlech je to jako s šídlem v kupce sena: To už musí být, aby se ji podařilo opravdu utajit. Tohle dobře vědí barmani a obracejí se na ni jako na bázi míšených nápojů jen občas a neradi. A tak, když jsem před třemi lety dostal zakázku zpracovat pro monografii Arnošta Lustiga, Františka Cingra a Arnošta Tabáška Božská slivovice sadu originálních drinků na bázi ovocných destilátů, obával jsem se, co mě čeká. Nemýlil jsem se. Trápil jsem se s vymýšlením den, dva, pak už týden a začínalo se mi jevit, že na vysoce motivující honorář nedosáhnu. Ať jsem dělal, co jsem dělal, slivovice z koktejlů čouhala jako sláma z bot.…více

Zázračná proměna švestky

Výroba špičkových ušlechtilých ovocných destilátů je složitý proces, který vyžaduje nejen letité zkušenosti, ale také odpovídající odborné znalosti. Různými postupy lze získat rozličné slivovice. Někdo preferuje švestkový destilát s výrazným buketem pecek a mandlí, jiný zase vyžaduje více ovocného aroma. Aneb jak se říká: Sto lidí, sto chutí. …více