Bájný Fénix vstal z popela v Tullamore

Vypadalo to na krásný mejdan. Srkal jsem koktejl s whiskey a fotil si nablýskané motorky z padesátých let před Návštěvnickým centrem Tullamore, ve stejnojmenném irském městečku

Gastronomie - Bájný Fénix vstal z popela v T

Mezi motorkami se proplétaly pěkné holky v oblečení z té dobya kapela tu hrála v zapadajícím slunci hity z éry swingu. Kdo se chtěl vytáhnout, ten si šel s vyfiknutými krasavicemi zatančit.

Nebylo náhodou, že to tady chvílemi vypadalo jako ve filmu z padesátých let. V roce 1954 zavřeli v městečku Tullamore stejnojmennou destilérku a zítra měli na jeho okraji otevřít novou. Výroba whiskey se sem vrátila po šedesáti letech. Zvláštní mi připadal i jiný fakt. Trvalo celých sto let, než někdo v Irsku postavil podnik toho druhu na zelené louce. Jinak se v tomhle oboru celé ty rokyv podstatě jen přistavovalo a modernizovalo.

Umění pobožných mnichů

Centrum, před kterým se rozjížděla zábava, jsme si prošli už po obědě. Stáli jsme v něm třeba na roštu, pod kterým plálo rudé světlo, a sálal skrz něj horký vzduch. Jako kdybychom se ocitli v provozu, kde se sušilo naklíčené obilí. Procházeli jsme pak z prostoru do prostoru a postupně odhalovali tajemství výroby jednotlivých druhů irské whiskey.

Je kuriózní, že umění destilace přinesli do Irska pobožní mniši. Pálenku dělali z piva, protože tady nerostlo víno a i ostatní ovoce zřejměnebylo dost cukernaté. Roztok sladu slouží kvýrobě whiskey dodnes, technologie výroby se však stala mnohem rafinovanější a jemnější. To samé platí i pro zrání v různých druzích sudů nebo míchání různých druhů whiskey.

Vstali z popela, jak bájný Fénix

Swingová kapela dohrála a my jsme prokličkovali slalomem koktejlůaž ke stolům prostřeným na slavnostní večeři. Příbory a sklenice na nich stály vyrovnané, jak vojáci na přehlídce.

Už před tím, při návštěvě expozice centra, jsme ochutnali několikdruhů tullamorek. Ale ta, kterou jsme teď měli ve sklence před sebou, byla velkýmfavoritem, a pro většinu z nás i vítězempomyslné degustace. Jmenovala se Phoenix. To mělo svůj význam.

Na město Tullamore spadl v roce 1785 nešťastnou náhodou létající balón a způsobil v něm rozsáhlý požár. Půlka domů lehla popelem. Ale díky nezdolnosti zdejší lidí se vše podařilo brzy obnovit. Město zažilo nový rozkvět. A bájného ptáka fénixe, který zemře spálením sebe sama a znovu se zrodí ze svého popela, si dalo do svého erbu.

Tullamorka Phoenix vzniklana počest této události a na počest otevření nové palírny. Je krásně sladěným blendem, tedy směsí tří druhů třikrát destilované whiskey. Když si kní člověk přivoněl, ucítil vcharakteristické vůni tohoto destilátu lehce kořenité tóny a také ozvěnu vanilky i karamelu.Ten byl spolu s dubovými tříslovinami cítit i v chuti. Když jsem nechaldoznít výjimečný destilát na patře a na jazyku, měl jsem dojem zvláštní sladkosti a jemně i koření. Škoda, že ten vzácný doušek byl tak stručný.

Gastronomie - Bájný Fénix vstal z popela v Tullamore

 

Klobouk dolů Deniso

Tom McCabe (84 let) přiletěl na slavnostní večeři do centra Tullamoru z amerického New Jersey. Pracoval ve zdejším lihovaru a zažil i jeho zavření. Když ho John Quinn, mezinárodní ambassador značky Tullamore D.E.W., představil dvěma stovkám hostů, zněl sálem dlouhý potlesk. Tom McCabe při něm zvedl pravici, ve které měl na kroužku klíče od někdejšího podniku.

Bylo symbolické, že vedle něj stála mladičká Denisa Devennyová. Tu vybrali jako ředitelku nové palírny, jejíž stavba stála 35 miliónů eur, tedy téměř jednu miliardu korun.Napadlo mě, že musí být opravdu dobrá, když se prosadila v tomhle silně mužském oboru. Navíckdyž šlo o tak velkou,a v podstatě strategickou,investici.

Skvělý exportní artikl

Simon Coveney, irský ministr zemědělství a potravinářství, zmáčkl tlačítko. V zařízení, které se jmenuje Spirit Safe, začal proudit do nádob čirý destilát. To zařízení je uzamčená skříň, ve které se měří stupeň alkoholu a jeho další vlastnosti. Klíč od ní mají jenom celníci a správce lihovaru. Kvůli placení daní a vzájemné kontrole.

Fakt, že zmíněné tlačítko přijel zmáčknout ministr irské vlády, měl svůj důvod. Irská whiskey je v současné době skvělý exportní artikl. Navíc její popularita rychle roste. Prostě frčí. Nebylo tomu tak vždycky, ale to je dlouhá historie. V každém případě značku Tullamore D.E.W koupil v roce 2010 rodinný podnikWilliam Grant & Sons a investoval do jejího rozvoje pozoruhodné sumy. Nová palírna představuje jednu z těch investic.

Lahůdky pro milovníky čísel

Na trávníku se rožní selátka a v rukou hostů cinkají ve sklenicích s koktejly kostky ledu. Vcházíme do budovy obložené kamenem až do místnosti, kde budoucí hosté destilérky ochutnají po jídle různé druhy whiskey. Za sklem vidíme světlem zalité prostory moderního provozu, kterým nás provází Denisa Devennyová.

Milovníci čísel si tu mohou pochutnat na řadě lahůdek. Podnik, který bude produkovat 6,6 miliónů lahví ročně, řídí počítače a technici z malého velína. Najdete v něm 10 km potrubí, 150 km elektrických drátů, dva sklady na 50 000 sudů, ale třeba také nádrže, které obsahují víc než 3.300.000 litrů tekutin. Největší z destilačních kotlů váží plný zhruba tolik, co dva dvoupatrové autobusy jezdící v Dublinu. A třeba zařízení, které plní 200 litrové sudy destilátem, to zvládne za pouhých 20 vteřin.

Technický pokrok výmluvně dokumentují dvě čísla: stará destilérka v Tullamore zaměstnávala 150 lidí, ta nová 14.

Gastronomie - Bájný Fénix vstal z popela v Tullamore

 

Sympatický master blender

„Na kolik tisíc hektolitrů produkce stačí vaše játra?“ žertuji s Brianem Kinsmanem, masterem blenderem. To je specialista, který míchá jednotlivé whiskey tak, aby měly požadovanou, obvykle stále stejnou chuť zavedené značky. Brian kroutí hlavou. Nepoužívá v práci pusu, ale nos. Vlastnosti konkrétních šarží vyčuchá a smísíje tak, aby vytvořily ten správný harmonický celek.

Ve skladech, kde jsou uložené sudy, se ho ptáme, jestli v nich udržují stálou teplotu a jakou. Ani v tomto případě nepochodíme. Vysvětluje nám, že v Irsku nejsou časté nějaké extrémní výkyvy teplot, takže to nebývá potřeba. Určité vychýlení teplot dokonce prospívá tomu, aby whiskey nabrala z dřevěných sudů potřebné aroma.

Brian je původním povoláním chemik. Ale vysvětluje nám, že jeho práce není jen o chemických vzorcích a matematice. I když používají hodně vědeckých poznatků, zůstává v tomto oboru řada přirozených věcí, které nelze úplně kontrolovat. Někdy se ve whiskey objeví nečekanáchuť nebo vůně. „Mám rád tenhle typ překvapení,“ řekl mi.

„A když ji pijete, nemáte sklon ji neustále analyzovat,“ ptá se ho jeden z novinářů. „V práci ano. Ale pokud jsem s přáteli, tak ne. V tu chvíli neřeším žádné chemické a matematické vzorce. Prostě si ji užívám a vychutnávám.“

Na otevření nové destilérky jsme si ji vychutnávali společně s ním.

Autor: PETR NOVÝ

 

Výherce soutěže: Martin Vacek - výherce byl informován emailem.

Správná odpověď: v roce 1785


Soutěžní otázka: V kterém roce došlo k požáru, který zničil značnou část města Tullamore?

Jak se zúčastnit soutěže ? Stačí zaslat odpověď na otázku na email: radek.srott@linkman.cz

Pravidla soutěže

• Odpovědi zasílejte od 27.10.2014 do 5.11.2014 na radek.srott@linkman.cz

• Láhev Tullamore Whiskey získává 20.správná odpověď. - výherce bude informován emailem

• ceny pro výherce budou k vyzvednutí na adrese: Linkman Media, Na Šťáhlavce 16, Praha 6, 160 00, PO - PÁ 8.00 - 13.00 hod. Od 6.11.2014 do 14.11. 2014, výhru není možné zaslat poštou

• zapojením do soutěže nevzniká právní nárok na výhru ani finanční vyrovnání • do soutěže mohou být zařazeny jen osoby starší 18-ti let

• soutěže se nemohou zúčastnit redaktoři a spolupracovníci společnosti Linkman media s.r.o. ani jejich rodinní příslušníci

• výherce bude informován na uvedený e-mail, pokud na výhru nezareaguje do 5-ti dnů, bude vylosován náhradní soutěžící

• provozovatel portálu GastroProfesor má právo v průběhu soutěže měnit pravidla soutěže včetně doby trvání či soutěž ukončit

Linkman media s.r.o.

 

 



Zpět