Rumová lahůdka z Guadeloupe

Karibský ostrov Guadeloupe, připomínající motýlka na tyrkysovém moři, pokrývají rumové destilovny v nečekané koncentraci. Však se také na Guadeloupe vyrobí víc rumu než na mnohem známějším Martiniku

Gastronomie - Guadeloupe.

 

 

 

 

 

I když se zde rum pálí po staletí, komerční výroba se rozběhla až ve chvíli, kdy mateřskou Francii zachvátily epidemie ničící vinnou révu. Od samého počátku se místní lihovary orientovaly spíše na melasové rumy „rhum traditionelle“ nežli na rumy z cukrové třtiny „rhum agricole“, což v podstatě platí dodnes. Přestože produkce kvalitnějších třtinových rumů, kvůli klesajícímu zájmu o výrobu cukru, mírně stoupá, tvoří jejich podíl na celkovém objemu pouhou jednu třetinu.

Destilovny na Guadeloupe mají produkci podivně rozdělenou. Některé, jako třeba Rhum Bologne, vyrábějí pouze ten nejlevnější bílý rum, hodící se jedině do místního nápoje ti-punch. Rum stárne jen několik týdnů, ale jelikož ti-punch pije na ostrově doslova každý, je o odbyt postaráno.

Jiné lihovary, například Simmonet, vyrábějí v době sklizně třtinový cukr a zbylou melasu pak po sezoně zpracovávají na rum. Oproti tomu destilovna Damoiseau produkuje melasové i třtinové typy rumu, nicméně ten melasový je vyráběn ve velkém výhradně pro export do Evropy. Ve Francii se používá především pro vaření, a přitom třtinový Damoiseau „agricole“ je velmi podařený, patnáctiletý Cuvée du Millenaire se může hrdě měřit s nejlepšími rumy světa.

 

Gastronomie - Guadeloupe

 

Zdejším výrobcům se nikdy nepovedlo přinutit francouzskou vládu k tomu, aby ostrovu udělila stejné prestižní označení Appellation d’Origine Contrôlée, jakým se pyšní Martinik. Také proto zde nejsou konkurenční rumy z Martiniku v oblibě, v guadeloupských obchodech se s jinými než místními značkami nesetkáte. Rumy určené pro staření, tzv. „rhum vieux“, musejí zrát nejméně tři roky, a to v sudech menších než 650 litrů.

Obecně platí, že si destilovny na Guadeloupe s rumy méně hrají, v prodeji prakticky nejsou rumy ročníkové a také nabídka starých rumů není nikterak velká. Zdejší rumy jsou sladší, drsnější a méně definované. Mají univerzální 40% obsah alkoholu, což samozřejmě neplatí pro bílé rumy, jež najdete v 50, 55 a 65% verzích. To je po příjezdu z Martiniku poměrně šokující, neboť tam každá větší destilovna běžně nabízí rumy od 42 do 49 % podle toho, jak master distiller ohodnotí obsah sudu.

Vztah ostrovanů k rumu je ovšem příkladný – drinkem pro probuzení začínají nový den, následuje ti-lagoutte v jedenáct dopoledne, slavný ti-punch k obědu a den končí s „pete-pie“, poslední sklenkou na dobou noc.

 

 

 

 

 

Autor a foto: Václav Větvička



Související články

Exkurze po Guadeloupských lihovarech

Rum mixologicky



Zpět