Z New Yorku do Prahy

Historie pohostinství v domě ve Vězeňské ulici čp. 9 je dlouhá a pestrá. Původní kavárna Café Hermés byla oblíbeným místem Franze Kafky. Později ji nahradily pivnice U Sportovce, Česká hospoda a nedávno Katr restaurant. Tato jedinečná restaurace v centru Prahy spojuje grilované maso, plzeňský ležák Pilsner Urquell a kávu Nespresso

Gastronomie - Katr restaurant

Design Katr restaurantu mají na svědomí architekti Martin Sladký a Filip Hejzlar z ateliéru de.fakto. Jejich hlavním cílem bylo vytvořit takovou atmosféru, která by reflektovala gastronomický koncept založený na otevřenosti, poctivosti, kvalitě surovin a přípravy pokrmů. Toho architekti dosáhli vytvořením vzdušného a velkorysého prostoru, který je definován pouze několika málo citlivě volenými a vzájemně spolupůsobícími materiály a korunován netradičními řešeními, jako je například průhled do kuchyně či osvětlení na modrých textilních kabelech v místnosti s grily. Barevné a materiálové řešení vychází ze snahy o rafinované vytvoření domácí a přívětivé atmosféry, kterou zajišťuje dřevěná dýha v kombinaci s černou a béžovou barvou. Stěžejním prvkem interiéru jsou obklady stěn z pevných a snímatelných tabulí. Ty plní funkci plochy jak pro stálé i denní menu, tak pro tematické kresby či vzkazy a připomínky hostů restaurace. Kapacita restaurace Katr činí 120 míst (z toho 60 pro grilování).

Gastronomie - Katr restaurant

 

Něco víc než jiní

Nabídka gastronomických služeb v Praze by se mohla zdát zcela kompletní. A přesto je do ní možné přinést něco nového – jako se to podařilo restaurantu Katr. Originální koncepce, kterou provozovatelé restaurace přivezli z New Yorku, vzbudila mezi hosty zaslouženou pozornost. Není v Praze jiný podnik, kde byste si mohli přímo na svém stole sami grilovat vybrané druhy masa, ryb či zeleniny. Technické řešení zahrnuje nejen plynový gril s litinovo-teflonovou plotnou, ale také jedinečný systém vzduchotechniky nad každým stolem s grilem. Z jídelního lístku lze doporučit domácí tlačenku nebo třeba telecí jazyk v jemné křenové omáčce. Z jídel pro přímou přípravu na grilech pak hovězí pupek, jehněčí svíčkovou či krkovici ze selete a jako přílohu například bramborové pyré s lanýžovým olejem.

Řešení na míru

K české kuchyni a grilovaným masům se výtečně hodí plzeňský ležák Pilsner Urquell, který se čepuje z pivních tanků. Pro kávové řešení si majitelé vybrali kávu Nespresso a její nejmodernější a především díky mléčným recepturám nejvšestrannější kávovar Aguila, který perfektně zapadá do konceptu restaurace. Navíc 8 druhů kávy Grand Cru v základní nabídce uspokojí chutě každého zákazníka. Personál má díky všestrannosti kávovaru více času na zákazníka a na špičkový servis. Odpadá starost o kávovar, seřizování mlýnku, je jasno v evidenci a v neposlední řadě se lze věnovat umění latte art, které zákazníkům nabízí skutečné zážitky s kreativně připravenými mléčnými recepturami. „Po všech stránkách nám jde především o kvalitu, špičkový servis a spokojeného zákazníka. I proto jsme si vybrali kávu Nespresso,“ říká k tomu Zdeněk Luzum, manažer restaurace. „V kuchyni jsme se zaměřili zejména na kvalitu masa. O jeho pečlivý výběr se starají Jakub Řičica a šéfkuchař Dan Popilka. Vyzrálé hovězí maso je zejména americké a kanadské provenience. Kuřecí nám dodává biofarmy z jižních Čech, čerstvé ryby a mořské plody máme od firmy Nowaco,“ vypočítává zástupce restaurace Jiří Mokrý.

Jak to všechno vzniklo?

Katr restaurant má za sebou dlouhou cestu, což ostatně potvrzuje i Jiří Mokrý: „S podobným konceptem, jako je Katr, jsme se v roce 2009 seznámili v New Yorku. Náš kamarád Petr Nedvěd nám doporučil restauraci Woo Lae Oak v Soho. Byl to podnik, který navštěvoval s Martinem Ručinským a který si oblíbilo i mnoho dalších známých osobností ze světa sportu, obchodu i showbyznysu. Jakmile jsme uviděli a ochutnali lahůdky této restaurace, bylo nám jasné, že tohle by v Čechách mohlo mít úspěch. Avšak po návratu do Prahy a do koloběhu všedních dní jsme myšlenku na otvírání nové restaurace odsunuli do pozadí a plně se věnovali těm, co již otevřené jsou. V roce 2010 jsme se přihlásili do výběrového řízení na nebytové prostory ve Vězeňské ulici. Naše společnost skončila na druhém místě, což jsme přijali s politováním, ale život plynul dál.

Asi po roce mi zazvonil telefon z neznámého čísla a ze sluchátka se ozvalo: ,Dobrý den, tady úřad MČ Praha 1. Volám ohledně nebytových prostor v ulici Vězeňská 9. Vítězná firma nerealizovala svůj záměr. Máte vy ještě zájem?‘ Po rychlé konzultaci s ostatními jsem odpověděl ano. Roztočil se roční kolotoč povolení, jednání, schvalování a rozhodnutí. Po tomto kolečku jsme začali budovat Katr restaurant. Spojením těchto dvou událostí a nápadu našeho kamaráda (a zároveň architekta) Martina Sladkého z architektonického studia de.fakto a za vydatné pomoci architekta Filipa Hejzlara vznikl Katr.“

 

 



Související články

Nespresso AGUILA – kávovar pro profesionální gastroprovozy

Krátké vzdálenosti a široké obzory



Zpět