Williams v šejkru

„Přijde pán do baru a řekne…“ Tak nějak začíná většina vtipů z barového prostředí. To, co se dočtete dále, ale žádný vtip není. Možná to není ani každodenní realita, ale až jednou ta otázka přijde, musíte být připraveni briskně zareagovat, protože i vteřinové zaváhání si host vyloží jako vaši slabost. O jaké otázce že je to vlastně řeč? Tak si to přehrajeme ještě jednou, pěkně od začátku

Gastronomie - Williams v šejkru

„Přijde pán (nebo dáma) do baru a řekne: Namíchejte mi prosím nějaký dobrý koktejl z hruškovice Williams…“

Gastroprofesor zjišťoval přímo mezi barmany, jaký drink by takovému hostovi připravili, co by do drinku dali, případně nikdy nedali.

1. „Pokud nás navštíví host a vysloví tento požadavek, kde zmíní výraz hruškovice Williams, tak to znamená, že má určité zkušenosti s tímto produktem a má zcela jistě na mysli zahraniční výrobek. Měli bychom mu položit otázku, zda preferuje pálenku či likér. My mu můžeme nabídnout, a tudíž i připravit, jeden z Tretter’s Signatures, a tím je koktejl Normandi. Nejprve si připravíme vychlazenou sklenku s floatem Campari, do níž se z šejkru dolije koktejl připravený následovně: Do tumbleru vložíme půlku kompotované hrušky (čerstvá nedává tolik chuti a šťávy), lehce mudlujeme a přidáme skořicový sirup, citron fresh a Williams likér, vyšejkrujeme a scedíme přes double strain do připravené koktejlové sklenky.“ Michael Tretter, Tretter’s New York Bar, Praha

2. „Abych řekl pravdu, nemám s přípravou drinků z Williams hruškovice moc zkušeností. Vždycky bych se ale snažil udělat takový koktejl, kde by hruškovice vyzněla, a nesnažil bych se ji potlačit ani utlumit. Je to destilát s jasným charakterem, který je třeba přiznat. Pokud by za mnou na bar přišel host a chtěl by připravit nějaký drink z hruškovice, asi bych nejprve zjišťoval, jakou hruškovici má na mysli, na jakou má chuť. Jestliže by chtěl klasickou nestařenou eau de vie, sáhl bych asi po jistotě, po něčem, jako je Gimlet, a použil bych jako bázi hruškovici. Ve spojení s lime cordialem, možná kapkou čerstvé limetky a kapkou suchého vermutu by z toho mohl být fajn drink. Pokud by si přál hruškovici stařenou, zcela určitě bych nabídl nějakou variantu na old fashioned s použitím netradičních bitters. Anebo bych zkusil vymyslet např. Williams Julep s kapkou cukru, samozřejmě s mátou, opět bitters, střik čerstvého citronu a jen lehký zástřik sodou. Tenhle koktejl jsem právě zkoušel na baru připravit a je to lahoda. V kovovém ojíněném pohárku, přesně tak, jak má Julep být.“ Jan Braniš, Bugsy’s Bar, Praha

 

Gastronomie - Williams v šejkru

 

3. „Hruškovici jsem ve většině případů servíroval čistou nebo s baby hruštičkou a kapkou šťávy z kompotu. To je velmi oblíbená pochoutka. Kdybych měl inovovat, tak bych asi Williamsku zalil horkým čajem, nejspíš zeleným, a osladil.“ Aleš Půta, Hemingway Bar, Praha

4. „Ten, kdo má rád hruškovici, musí ochutnat náš signatorní Artesian Punch s hruškovicí, díky němuž jsme vyhlášeni daleko za hranicemi Velké Británie. Artesian Bar londýnského Grand Hotelu Langham se totiž kromě rumu a geneveru zaměřuje na neobvyklé speciality z bývalého Československa…“ Alex Kratěna, Artesian Bar, Londýn

5. „Zajímavá otázka; hned jsme si na baru s hruškovicí Williams pohráli a vytvořili dva drinky – jeden teplý a druhý proklatě ledový…“ Radim Hamrosi, Hotel Duo, Horní Bečva, Beskydy

Gastronomie - Babiččino pohlazeníBabiččino pohlazení

4 cl hruškovice

1 cl bílého vína

6 cl horké vody

skořice

badyán

kumquat

hruška ozdobená hřebíčkem

Všechny ingredience spojíme a zahřejeme až k bodu varu – větší množství nápoje připravujeme v hrnci, jednotlivé porce prohřejeme parou z trysky kávovaru přímo v silnostěnném skle s ouškem. Zdobíme kořením, hruškou a kumquatem.

6. „Nabídl bych speciální Williams Blazer. Receptura je: 4,5 cl Poire Williams, 1,5 cl Becherovky, lžička třtinového cukru, tři střiky orange bitters a celá skořice s pomerančovou kůrou. Postup přípravy je podobný jako u klasického ,Blue Blazeru’, skořici s twistem pomerančové kůry vložíme dovnitř jako poslední.“ Jiří Němec, China Town Bar, Šanghaj

7. „U nás, v China Tang baru v hotelu Dorchester, nepatří Poire Williams k běžným lahvím, které bychom brali do rukou každý den. Ovšem čas od času se stane, že si někdo tuto ,francouzskou hrušku’ objedná. Někteří hosté do našeho baru chodí na grappu, a nejspíš právě těm by mohly zachutnat i drinky s hruškovicí Williams. Spolu se Zdeňkem Kaštánkem z Quo Vadis jsme připravili krásný lehký Sour s nádhernou hruškovou vůní.“ Ondřej Pospíchal, China Tang, Londýn

Gastronomie - Poire SourPoire Sour

5 cl Poire Williams

2,5 cl čerstvé citronové šťávy

1 cl cukrového sirupu (1:1)

2 cl Grand Marnier

1,5 cl vaječného bílku (v našem případě čerstvého, lze nahradit pasterizovaným)

Příprava: Boston – dry shake a poté shake přes jeden velký kus ledu (chunk, ice rock). Servírujeme do sklenice typu coupette, zdobíme hruškou a za pomoci bitters vytvoříme v pěně koktejlu jemné mramorování.

 

 

Autor: Gastroprofesor



Související články

Slivovice v baru 21. století

Slivovice

Hruška

Ovocné destiláty pro začátečníky



Zpět