Bouřlivý Dark’n Stormy

Nejznámějším produktem bermudské destilovny Gosling Brother je Black Seal Rum, který se podle rodinného receptu vyrábí v nezměněné podobě již 160 let. Bez tohoto rumu by neexistoval slavný koktejl Dark’n Stormy, neoficiálně oficiální národní drink Bermud

Gastronomie - Bouřlivý Dark’n Stormy

Historie destilovny sahá do roku 1806. Tehdy se James Gosling plavil po moři směrem k Americe. Povětrnostní podmínky byly toho roku natolik nepříznivé, že cesta trvala tak dlouho, až na plachetnici došly zásoby a musela přistát v nejbližším přístavu. James Gosling z hladu nedorazil až do Ameriky a byl vlastně nepřízní osudu přinucen spokojit se s Bermudami. Do další cesty se už nepustil a obchod s přivezeným vínem raději otevřel na Bermudách. Brzy přijel i jeho mladší bratr a roku 1860 firma připojila k prodejně vína i lihovar. S lahvováním se nenamáhali, rum se prodával buď v soudku, nebo si zákazník musel přinést vlastní lahev.

Výrazná změna nastala až po první světové válce. Na Bermudách byla otevřena velká základna britského námořnictva a v místním důstojnickém klubu byly populární dva nápoje – rum a šampaňské. Čiperné Goslingy napadlo odebírat prázdné lahve od šampaňského, plnit je rumem, zátku zalít voskem a prodávat turistům. I když firma později přešla na normální lahve, černý vosk zůstal natolik populární, že rumu začali zákazníci říkat Black Seal (černá pečeť). Teprve v roce 1950 si firma dala na etiketu černého lachtana (v angličtině také black seal), který na nose balancuje se soudkem rumu.

 

Gastronomie - Bouřlivý Dark’n Stormy

 

Důstojnický klub hrál důležitou roli i při vzniku již zmíněného drinku Dark’n Stormy. Jelikož si klub vyráběl vlastní zázvorové pivo, někoho napadlo smíchat jej s místním černým rumem. A námořníci ochutnávali. Podle legendy se jeden z nich podíval na sklenici proti oknu a prohlásil, že drink má „barvu oblohy, při které by na moře vyjel jenom blázen“. Tento koktejl brzy přesáhl hranice Bermud a dnes se míchá v barech po celém světě. Musí se ovšem používat nejen černý rum Gosling, ale také specifické, nejlépe místní, zázvorové pivo, neboť to má poněkud jinou chuť než globálně vyráběné značky.

Největší atrakcí je ale teprve nedávno představený rum Family Reserve Old Rum, který se z nepochopitelných důvodů vyváží v sudech až do Kentucky, kde se v Bardstownu stáčí. Jedná se o zhruba šestnáct let starý rum, stařený na řadě karibských ostrovů v sudech po kentuckém bourbonu a smíchaný na Bermudách. Rum se prodává v očíslovaných lahvích připomínajících šampaňské, čímž se destilovna vrátila ke svým počátkům. Zátka je zalitá černým voskem a celá ta krása je ještě uložena na slámě v dřevěné krabici.

Paradoxem je maličkost – i když se rum zpracovává od místa, kde o něm píši, jen coby kamenem dohodil či rumový soudek dotlačil, v Kentucky se neprodává a musel jsem si jej koupit až na karibském ostrově St. Martin. Gosling je zkrátka takový rum – cestovatel. Celkem sedm generací rodiny Goslingů tvrdohlavě vyrábí a exportuje rum, který poprvé namíchal jejich prapraprapředek. A soudě podle nově narozeného „rodinného“ rumu, tvrdohlavost se vyplácí.

 

 

 

Autor: Václav Větvička

Foto: autor a archiv



Související články

Rumová oáza Karibiku

Rum

Rumové dějiny

Rum mixologicky



Zpět