Belgické pivovary: jeden vedle druhého

Cestování po Belgii je opravdu velice příjemná záležitost. Rozvinutá železniční síť, čisté vlaky, ale bohužel relativně drahé jízdné. Pokud však člověk cestuje s kamarády nebo známými, je rozhodně výhodnější přemísťovat se autem. Vzdálenosti mezi jednotlivými body jsou zde opravdu srandovně malé, hlavní dálnice jsou pak po celé délce osvětlené.

Gastronomie - Belgie

Jednou z mála nepříjemností je fakt, že nejrychlejší pruh je většinou riziková zóna, která může velmi pocuchat vaši nervovou soustavu. Belgičané totiž velice rádi jezdí právě v tomto pruhu s vypnutými světly do pozdních hodin. A možná je to záměr, ale drtivá většina řidičů aut, kteří si nelámou hlavu s dodržováním rychlosti, vlastní rychlé auto šedé či černé barvy. To se vám potom může zdát, že černá tečka v levém zpětném zrcátku je pouhá špína, abyste při předjíždění zjistili, že je to mercedes, který vás právě chce sestřelit.

Další, i když spíše humorná stránka cestování za belgickými pivovarnickými klenoty, je skutečnost, že jména vesnic jsou si v různých oblastech velmi podobná. Tak se vám snadno stane, že si teprve až ve třetí vesnici všimnete, že jste přejeli hledaný objekt. A pokud hledáte opravdu malý pivovar, může se vám tak jako mě přihodit, že se ptáte na cestu, a přitom stojíte přímo před ním.

Gastronomie - Belgické pivo

Ona Belgie je bohatá na malé, chtělo by se říci bohem zapomenuté pivovárky, jejichž majitelé, když se rozpovídají o pivu, nejsou k zastavení a na očích jim vidíte úplnou oddanost pěnivému moku. Tak zde najdete pivovárky, kde se vaří pivo jen o víkendech, pivovárky, kde se um vaření piva dědí po celé generace. Míst, která stojí za návštěvu, je spousta. Nejlepší je kombinace "ode všeho trochu". Navštívit jak ty největší, kde se např. vaří pivo Jupiler a jehož budova vám svojí sklo-ocelovou konstrukcí připomíná základnu na Měsíci, až po ty, které jsou pouze virtuální záležitostí.

Kupříkladu pivovar Urthel, který pivovarem ani není, vaří své pivo u rodiny Versele v Ertvelde v pivovaru Bios. Bios je tak trochu na tomto byznysu postaven, protože se výstavem piva 60.000 hl za rok řadí mezi ty spíše středně velké. Ale jeho vlastní produkce je z toho pouhých 50 %. Ostatní vaří pro spřátelenou konkurenci. Další příklad virtuálního pivovárku najdeme ve vesnici Zwevegem, kde se dva dávní kamarádi dali dohromady, aby v nedalekém pivovaru Ambachtelijke, který více než zařízení na výrobu piva připomíná muzeum, vařili takové "dobroty", které se směle mohou řadit mezi Top Ten belgických piv.

Pouhých 15 minut jízdy autem na jih se v městečku Vichte nachází další - bohužel pro turistu velice dobře schovaný - skvost. Pivovar Verhaege patří sice mezi ty komerční, ale svým výstavem pouhých 7.000 hl ročně je to trpaslík. Z pěti hlavních zaměstnanců (při lahvování piva se přibírají další tři brigádníci) jsou tři sourozenci, kteří si rozdělili role. Jeden z bratrů je sládek, druhý obchodní ředitel a jejich sestra jim sekunduje při vyřizování formalit a účetnictví. A přestože je to opravdu malý pivovar, vaří velká piva. Velká piva svojí chutí, která se bez problémů vyvážejí téměř do celého světa. Jejich hlavní pivo Duchesse de Bourgogne bylo vybráno časopisem All About Beer mezi skvosty nejen belgického pivovarnictví, ale i toho světového.

Takto by se dalo pokračovat téměř do nekonečna, neboť po celé Belgii je rozseto více než 100 pivovarů, od těch "pidi" až po ty "maxi". Objevování belgických krás pivovarnictví lze také řešit výběrem pivovarů podle pivní kategorie, kde např. všechny producenty lambiku najdete na západ od Bruselu (příp. přímo ve městě). Často jsou od sebe vzdáleny jen krátkou, několikaminutovou jízdou autem. Pokud se však vydáte zlatou střední cestou, dovolil bych si vám načrtnout malý itinerář, který vám umožní navštívit od každého trochu. Stačit vám budou čtyři dny a nejlépe uděláte, pokud vyrazíte ve čtyřech lidech. Tak totiž máte vystaráno ohledně problému, kdo bude pít a kdo řídit.

Den první

Příjezd do Bruselu, ubytování, nejlépe blízko nádraží South Central, kde je nejen levný nocleh, ale je to i velice blízko ke dvěma významným producentům lambiku - Belle-Vue a Cantillon.

Den druhý

Krátkou cestou na sever se dostanete k pivu Duvel rodiny Moortgat. Poté se stočíte na západ k pivovaru Bosteels, kde se vaří pivo Kwak a Tripel Karmeliet. Den zakončíte ještě západněji v městečku Roeselare, kde se nachází pivovar Rodenbach.

Den třetí

Cestou na jih navštívíte pivovary De Ranke a Verheaghe, směrem k hranici s Francií se přemístíte ke slavnému klášternímu pivovaru Chimay.

Den čtvrtý

Závěrečný den vašeho putování bude velice náročný. Dopoledne strávíte v Chimay, před obědem se přemístíte do pivovaru Hoegaarden, a pokud vám zbude čas, pak na cestě zpět k německým hranicím můžete navštívit největší pivovar Jupiler.

 

 

 

Autor: Honza Kočka



Zpět