Barmanské vzdělávání – zlatá moravskoslezská metoda

Barmanské vzdělávání začíná u většiny lidí pozastavením se u barevných obrázků míšených nápojů v oblíbených časopisech. Trénované oko zaujme kompozice barev, tvar sklenky, nápaditost ozdoby. Nechybí-li doplňující text, pak první krok je kompletní

Gastronomie - Barmanské vzdělávání

Podobnou metodu použili moravskoslezští barmani organizovaní v CBA. Dne 7. října 2010 pozvali do nově zrekonstruovaného ostravského hotelu Vista významné dříve narozené i současné české soutěžící barmany. Požádali je, aby přivezli své „zlaté soutěžní trofeje“ a minimálně jeden recept „cocktailu“, kterého si nejvíce považují, jednoduše recept vítězný.

V součinnosti s partnery akce, s odbornými školami a zaměstnanci hotelu Vista instalovali ve foyeru přízemí a prvního patra dvě desítky výstavních ostrůvků svých pohárů, plaket, medailí, obrazů a fotografií. Jeden ostrůvek, jeden pracovní stůl, jedno zápultí, jeden barman, jeden nebo více drinků.

 

Gastronomie - Barmanské vzdělávání

 

 

Tolik zlata, stříbra i mosazi ještě pohromadě nebylo. Očekávaní hosté i náhodní návštěvníci si mohli na vše „sáhnout“ a navíc ochutnat míšené nápoje – klenoty. Psané texty byly doplněné verbální komunikací. Každá trofej má svou historii. Každý cocktail se liší technologickými nuancemi. Mnoho nových poznatků bylo předloženo přítomným.

Doplňkový program obsahoval barmankou show flairové ikony Ondřeje Slapničky, roztočení a roztančení obřích číší Karlem Mayerem, odbornou přednášku s praktickými ukázkami a ochutnávkou Martini cocktails Jaroslava Labounka, soutěž o drink hotelu Vista, ve které zvítězil Karel Zaplač, ochutnávku odrůdových vín moravského vinařství Lechovice, prezentaci s řízenou ochutnávkou arménského brandy NOY, ukázky dovedností žáků odborných škol ve stavbě slavnostních tabulí, vykrajování ovoce, modelování marcipánové hmoty, přípravu „průtokového Martini cocktailu“, proléváním Bombay Saphire ginu a vermutu preparovaným kvádrem ledu s vyústěním do V shape glasses a Martini James Bond párty. Opravdu velmi podařený vzdělávací den, noc a den!

 

Gastronomie - Barmanské vzdělávání Vystavující a soutěžící barmani/ky:

Janová Šárka

Mikuláštíková Barbora

Javorský Zdeněk

Juhász Ladislav

Jaroslav Labounek

Mayer Karel

Slapnička Ondřej

Štangler David

Vondráček Zdeněk

Zaplač Karel

Vystavující školy:

Střední škola stravování a služeb Ostrava – Hrabůvka, garant Mgr. Hana Štanglerová

Střední škola gastronomie a služeb Frenštát pod Radhošťem, garant Mgr. Šárka Jandová

Partneři setkání: Firmy: Bacardi, Bols, Noy, Coca Cola, Novaco, Noris, Vrtal-nápoje, J. J. Darboven, Pilsner Urquell a.s., CBA, hotel Vista Ostrava

Vítězný recept - nový cocktail hotelu Vista – autor Karel Zaplač

Tajemná čarodějka

5 ks Mandarinka (měsíčky)

2 cl Southern Komfort

1 cl Wild Strawberry Koskenkorva

1,5 cl Melounový sirup

5 cl Grepová šťáva

3 střiky Campari

 

 

Autor:Zdeněk Javorský

 



Související články

Mýtus o viditelnosti



Zpět